KVERCUS

Hälsa & Natur

KOST & NÄRING

Här finns mycket att berätta. Här är en mindre sammanfattning. Men en fördjupning rekommenderas.


 

Odling

Många av våra odlingsmarker är utarmade på grund av intensiv odling och användning av konstgödning och är mer eller mindre förgiftade. Detta innebär att där är brister i mineraler och ett mindre mikroliv (djur och bakterier som bryter ner och  ”svamp” som med sina långa myceltrådar hämtar mineraler och ger till växterna i utbyte mot vad de behöver). Så när vi äter mat från dessa odlingsmarker så får vi i oss mindre näring och de giftrester som är kvar från all besprutning.


 

Djur

Dom flesta av världens slaktdjur lever under hemska förhållanden. Dom är tätt sammanpackade, instängda, får kraftfoder för att växa fortare (oftast sojabönor från Brasilien som är hårt besprutade) och slaktas på löpande band. Allt detta lidande som är hemskt i sig själv men som också skapar djur fulla av stresshormoner och gifter som människor sedan får i sig.


 

Näring

När vi äter näringsfattig och förgiftad mat och kanske äter ensidigt och inte tänker på allt det vita sockret som finns i mycket halv- och helfabrikat skapar vi en grund till många sjukdomar. Ett exempel är olika muskelskador/obalanser som indikerar brist på vissa näringsämnen såsom kalcium, magnesium, selen med mera. Många av oss har så stora brister som vi skapat under många år. Att  balansera dom med hjälp av kosten skulle ta orimligt lång tid, så att ta kosttillskott under en period är det lättaste. (Vitt socker är en produkt som kokas så att slutprodukten är 100% kolhydrater medan rå rörsocker har kvar mineraler och enzymer mm.).


 

Kan vara svårt att förändra sig...

men att landa i de känslor och tankar vi trycker undan gör att vi blir mer medvetna om vad som är bra för oss. Och då mindre benägna att vilja förneka oss med mat eller annat.  Och med det kommer också mer drivkraft att förändra det i vår livsstil som inte längre är bra för oss och då förändras också vår yttre miljö till det bättre.

Om det behövs rekommenderar jag naturmedel som renar tarmen och antioxidanter följd av mariatistel för att hjälpa levern. För att senare rätta till eventuella näringsbrister. Dom produkter jag rekommenderar kommer mest från HelhetsHälsa eller Holistic, svenska företag med fantastiskt bra produkter.

Att äta ekologisk mat har idag blivit väldigt enkelt då det finns i de flesta affärer, exempelvis har dom stora affärerna härliga produkter från Urtekram, Kung Markatta och Saltå Kvarn. 

Det finns också ekologiska bagare med fantastiskt goda bröd bakade på surdeg,  Bagaren och Bonden på Hermansg. 3 (nära Värnhemstorget), Leve ekobageri vid triangeln. 

Taste and celebration, trerätters växtbaserat, Jägmästarbostaden 101, Andrarum. Besök gärna www.ekoskane.se för att hitta fler smultronställen i hela skåne.